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• Letter Ruling: May 18, 1966 (c()nt.) 

overtime compensation is utilized in connection with employees who 
work a varying or irregular number of hours in a workweek. The 
fundamental characteristics of the method is that the employee receives 
the full amount of his fixed salary as straight time pay every week, 
regardless of the number of hours or days worked in the workweek, so 
long as the employee performs any work during the workweek. 
Deductions for absences of less than a week, whether for illness, 
personal business, or other reasons, may not be made under this 

I. R()/1-call 

Section 7(k) of FLSA provides a partial overtime pay exemption for 
public agency employees employed in fire protection or law enforcement 
activities (including security personnel in correctional institutions). Under 
this provision, an employer may establish a work period of 7- to 28-
consecuti ve days for the purpose of paying over time compensation to 
employees employed in fire protection or law enforcement activities. 

• 

• 

method of compensation. 

Also, a salary will not be considered payment for a workweek of 
varying hours, for the purposes of the act, unless all the facts demonstrate 
that this is so, and it is clearly understood and agreed upon by the 
employee and employer. There must be a clear agreement that the salary 
is straight time compensation for whatever hours are worked in the 
workweek, with no possibility that it is earned in the first 40 hours of 
work or other fixed period. When a salary is paid for a fluctuating 
workweek it must not only in fact assure that no workweek will be 
worked in which the salary fails to provide at least the current statutory 
minimum hourly rate of $1.25, but the salary must also be so arranged 
that it is reasonably calculated to provide for such a statutory minimum. 

Since the employees your client is concerned with are to be 
supervisory employees the possibility exists that the exemption provided 
in section I 3(a)(I) of the act, as defined in Regulations, Part 54 I, may be 
applicable to their employment. If that is the case, neither the minimum 
wage nor the maximum hours and overtime compensation provisions of 
the act would be applicable. 

If you have any further questions you may wish to contact our 
Regional Office at 911 U.S. Parcel Post Building, 341 Ninth Avenue, 
New York, New York I 000 I. That office will be pleased to assist you in 
any possible way. 

* * * 

Letter Ruling: October 22, 1987 

/s/ Charles T. Lundquist 
Administrator 

* * * 

This is in further response to your letter, with encl ures, concern-
ing the application of the Fair Labor Standards Act A) to law 

~ cm'orrceF9el~=llilllidJMliLlll"1wp.llo¥,l:H,y-t.ne City of __ (the 
City). We regret the delay in responding to your inquiry. 

The FLSA is the Federal law of most general application concerning 
wages and hours of work. It requires that all covered and nonexempt 
employees be paid not less than the minimum wage of $3.35 an hour and 
not less than one and one-half times their regular rates of pay for all hours 
worked over 40 in a workweek. 

On January 16, the Department of Labor published final regulations, 
29 CFR Part 553, which implement the Fair Labor Standards Amend­
ments of 1985. These regulations contain rules concerning certain 
statutory exclusions and exemptions, recordkeeping requirements. and 
compensatory time provisions which apply to State and local government 
workers in general, in addition to specific rules for volunteers and for fire 
protection and law enforcement employees. A copy of the regulations is 
enclosed for your information. 

Your inquiry specifically concerns the proper methods of compen­
sating law enforcement employees, who are paid hourly rates of pay, for 
their roll-calls, travel, and/or training. These three areas of your concern 
are responded to in order below. 

The maximum hours standard for law enforcement personnel ranges 
from 43 hours worked in a 7-day work period to 171 hours worked in a 
28-day work period. 

The City has chosen a 28-day work period for the purpose of 
applying the provisions of section 7(k) of FLSA. During these 28 days, 
police officers arc normally scheduled for twenty, 8-hour tours of duty, or 
a total of 160 hours for the work period. However, under the terms of a 
collective bargaining agreement, the police officers must report for a roll­
call formation 15 minutes before the start of each 8-hour tour of duty. 
You are concerned that these additional 5 hours (20 x l /4 hour) of work 
are not being properly compensated under FLSA. 

As you were advised in telephone conversations with a member of 
my staff on March 4 and March 6, the law enforcement employees to 
whom you refer have been properly compensated under FLSA when, for 
any work period during which they have worked less than the applicable 
maximum hours standard, they have received at least the minimum wage 
($3.35 an hour) for all of their hours worked. 

For example, a police officer who is paid at a rate of $10.50 an hour 
for 160 hours ($10.50 x 160 hours= $1,680) is paid in compliance with 
FLSA even though he or she actually works a total of 165 hours during a 
28-day work period ($3.35 x 165 hours= $552.75). 

A different situation exists when a police officer works in excess of 
the applicable maximum hours standard for the work period, i.e. over 171 
hours in a 28-day period. Under these circumstances, the employee's 
regular rate of pay must be used to compute the proper compensation due 
under FLSA. This is explained in section 778.315 of Interpretative 
Bulletin, 29 CFR Part 778 (copy enclosed). This can be illustrated in the 
case of a police officer who is paid $ I0.50 an hour and who must work 
during an unscheduled tour of duty in addition to those which were 
scheduled (21x81/4 hours= 173 1/4 hours worked). Under FLSA, this 
employee must be paid at his or her regular rate of $10.50 an hour for 171 
hours ($1795.50). This employee must also receive overtime compensa­
tion at a rate of not less than one and one-half times the $ I0.50 hourly 
rate (I 1/2 x $10.50 x 2 l/4 (OT hours)= $35.44). Therefore, the 
employee in this example should be paid a total of $1830.94 ($1795.50 + 
$35.44) for the work period. 

II. Travel 

The rules concerning the treatment, as hours worked under FLSA, 
of time spent in traveling are set forth in Interpretative Bulletin, 29 CFR 
Part 785 (copy enclosed). It is a general rule that the time spent in 
traveling which is a part of the employee's principal activity must be 
counted as hours worked and, such time must be properly compensated 
under FLSA. However, only those hours worked which exceed the 
applicable maximum hours standard must be paid for at a premium rate 
of pay. 

Section 785.37 of Part 785 refers to time spent in traveling by an 
employee on a special one-day assignment for the employer in another 
city or at a different location. As explained in this section of Part 785, 
such travel is performed for the employer's benefit and, therefore, 
qualifies as an integral part of the employee's principal activity. 
However, the time spent in traveling by the employee in the normal, 
"home-to-work" portions of the trips to and from the location of the 
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assignment may be excluded from the compensable hours worked 
underFLSA. 

As explained in section 785.39 of Part 785, travel that keeps an 
employee away from home overnight must be paid for as hours worked 
where this time crosses the employee's workday. In such instances, the 
employee is substituting travel for other duties which are performed for 
the employer's benefit. 

III. Training 

In your letter, you indicate that the law enforcement employees to 
whom you refer are regularly assigned to attend training sessions which 
are held outside of their scheduled tours of duty. The City pays, at a rate 
of one and one-halftimes the employee's regular rate of pay, for this time 
spent in training only when the employee's total hours worked exceeds 
the maximum hours standard ( 171) for the work period. However, the 
information in your letter appears to indicate that all time spent in 
training is counted by the City as hours worked for the purpose of 
applying the provisions of section 7(k). You are concerned that the City is 
not properly compensating employees for their time spent in training 
during those work periods in which the maximum hours standard is not 
exceeded (less than 171 hours worked). 

As explained in our discussion under "roll-call" above, the method 
of paying for training time which you describe complies with the 
requirements of Fl.SA when the police officers are paid at least the 
minimum wage of $3.35 an hour for all hours worked in those work 
periods which do not exceed the maximum hours standard. Again, as 
discussed above, all of the employees' overtime hours worked must be 
paid for at rates which are not less than one and one-half times their 
regular rates of pay. 

We trust that the above is responsive to your inquiry. 

/s/ Paula V. Smith 
Administrator 

* * * * * * * * * * * * * 

Letter Ruling: October 28, 1987 

This is in further response to your letter of August 28 with which 
you enclosed correspondence from __ concerning the application of 
the Fair Labor Standards Act (Fl.SA) to firefighters employed by the City 
of __ (the City). 

__ states that the City proposes to exclude sleep and meal 
periods in calculating the hours worked by firefighters during their tours 
of duty. Currently firefighters work a 24-hour tour of duty and no 
deductions are made for sleep and meal periods occurring during the 24-
hour tour of duty. According to ___ the City proposes to change the 
tour of duty of its firefighters to 24 hours and 15 minutes. The City would 
then deduct 5 hours for sleep time and one hour for meal time per tour of 
duty in determining compensable hours per shift. ___ states that this 
action would mh.1ce the hours worked in a 28-day period from 216 hours 
to 160 hours. 

The FLSA is the Federal law of most general application concern­
ing wages and hours of work. It requires that all covered and nonexempt 
employees be paid not less than the minimum wage of $3.35 an hour 
and not less than one and one-half times their regular rates of pay for all 
hours worked over 40 in a workweek. The provisions of this law apply 
to all employees of State and local governments except to those who are 
specifically excluded in section 3(e)(2)(C) of 1-LSA or who may qualify 
for exemption from the minimum wage and/or overtime pay require­
ments of the statute. 

Section 7(k) of Fl.SA provides a partial overtime pay exemption for 
public agency employees employed in fire protection or law enforcement 
activities (including security personnel in correctional institutions). Under 
this provision, an employer may establish a work period of 7 to 28 
consecutive days for the purpose of paying overtime compensation to 
employees employed in fire protection or law enforcement activities. The 
maximum hours standard for fire protection personnel ranges from 53 
hours worked in a 7-day work period to 212 hours worked in a 28-day 
work period. The provisions of FLSA as they apply to fire protection and 
law enforcement employees of public agencies are set forth in Regula­
tions, 29 CFR Part 553 (copy enclosed). 

Sections 553.222 and 553.223 of the regulations set forth the criteria 
under which a public agency employer may exclude the time which 
firefighters spend sleeping and eating meals from their hours worked 
under FLSA. Sleep time and meal time may be excluded from 
compensable hours of work of such employees under FLSA if, among 
other things, the employees are on a tour of duty of more than 24 hours. 
We would consider a tour of duty of 24 hours and 15 minutes as being a 
tour of duty of more than 24 hours. Therefore, with respect to sleep time 
and meal time, such time may be excluded from the employee's 
compensable hours of work if the conditions described in sections 
553.222 and 553.223 of the regulations are met. One of the conditions 
that must be met before such time may be excluded from compensable 
hours of work of an employee who is on a tour of duty of more than 24 
hours is that there must be an expressed or implied agreement between 
the employer and employees to exclude such time. The information 
contained in your constituent's letter, we are able to determine if such an 
agreement exists. However, the following information may be of 
assistance to __ . 

As a general principle, an implied agreement or contract must 
contain the same elements as an express agreement. (See Dr. Franklin 
Perkins School v. Freeman, 741 F.2d 1502 (7th Cir. 1984).) Further­
more, every contract requires some form of mutuality of obligation. (See 
Boggs v. Blue Diamond Coal Co., 590 F2d 655 (6th Cir. 1979), cert. 
denied, 444 U.S. 836 (1979).) A contract cannot be implied in fact when 
one party has expressly disavowed all intention to contract. (See Vantage 
Point, Inc., v. Parker Bros., Inc., 529 F. Supp. 1204 (E.D. N. Y. 1981), 
affirmed, 697 F.2d 30 I (2nd Cir. 1982).) If the City were to exclude sleep 
time and meal time in this case and pay the firefighters accordingly, mere 
acceptance by these employees of the reduced paychecks would not 
constitute an implied ,agreement to or reduced paychecks would not 
constitute an implied agreement to or acceptance of the acceptance of the 
exclusion. (See Beebe v. United States, 640 F.2d 1283 (Cl Ct. 1981).) In 
Beebe, the court stated that for an implied agreement to exist there needed 
to be a "statement, act or deed on the part of, . . " the employees or their 
union representative which could be construed as consent to the exclusion 
of certain time from compensable hours worked, 

The City needs to identify a statement, act, or deed by its 
firefighters, beyond acceptance of a reduced paycheck to establish the 
necessary implied agreement for the proposed exclusion from hours 
worked of sleep time and meal time. In the absence of such an agreement, 
an employer may not make deductions for sleep time and meal time from 
compensable hours of work under FLSA. 

Should your constituent have further questions concerning Fl.SA, 
you may wish to suggest that he contact the ___ Wage and Hour 
Area Office at __ . That office would be pleased to be of all possible 
assistance to your constituent. 

Isl Paula V. Smith 
Administrator 

************* 
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